Musical rainbows haalt 1 miljoen euro opGeschreven door: KAJA VERBEKE

Een week na de lancering haalde de nieuwe coöperatie Musical Rainbows al ruim een miljoen euro op. Volgens adviesbureau Febecoop dient de coöperatieve structuur enkel om geld door te sluizen naar de put die Music Hall afgelopen jaren heeft gemaakt. De cvba wordt gebruikt voor louter financiële oogmerken van de oprichters.

Peter Bosmans, directeur van adviesbureau Febecoop, vindt het initiatief niet geschikt als coöperatie. “De statuten tonen aan dat het een financieringscoöperatie is.” Bosmans vindt dat Musical Rainbows de coöperatieve filosofie met de voeten treedt. “De organisatie van een cvba is flexibel en zorgt ervoor dat ze makkelijk geld kunnen ophalen bij het grote publiek. De cvba wordt hier gebruikt voor louter financiële oogmerken van de oprichters. Het risico wordt daarbij afgewenteld op het grote publiek, dat nauwelijks of geen beslissingsmacht krijgt en maar in beperkte mate in de winst deelt.”

Coöperaties zijn volgens Coöperatief Vlaanderen verenigingen die de gemeenschappelijke behoeften van hun leden willen waarmaken. Een coöperatie voert dan wel een economische activiteit uit, ze strijdt ervoor om doelstellingen op sociaal, maatschappelijk of ecologisch vlak te realiseren. De filosofie van coöperaties zit ook in de lift. Denk maar aan co-housingprojecten, volkstuintjes of samentuinen, waarbij bewoners samen groenten planten op een gezamenlijk stuk grond. De nadruk daarbij ligt op samen aan iets werken en daar achteraf ook samen de vruchten van te plukken.

Het zesde stoeltje is er één van 4.965.000 €

Vijf van de zes zitjes in de raad van bestuur gaan naar de oprichters. De drie vaste investeerders zorgen samen voor een kapitaal van 35.000 euro. Volgens Bosmans een laag bedrag in vergelijking met het mikpunt van vijf miljoen euro dat het publiek investeert. De macht moet gelijkwaardig verdeeld worden, maar dat is niet het geval. De grootste groep moet het stellen met één zitje.

Geen risico?

Music Hall roept naar het publiek dat ze hun geld niet kunnen kwijtspelen, maar volgens Bosmans kunnen ze hun centen kwijt raken, in tegenstelling tot wat Musical Rainbows communiceert. Mocht Musical Rainbows geen succes worden, raken de oprichters maar een beperkt bedrag kwijt en komt de financiële last terecht op de schouders van het publiek. Als de NV, waarin de coöperatieve investeert, daarentegen winst maakt met haar producties, kunnen de aandeelhouders van die NV een aanzienlijk dividend opstrijken terwijl de coöperanten wandelen worden gestuurd met een beperkt rendement van 3%. Toch loopt het geld van de coöperanten evenveel risico als het kapitaal van de investeerders.

De schuld van de overheid

Stany Crets was eind januari duidelijk in De Afspraak: “De afgelopen tien jaar werd de Vlaamse musicalsector uitgemoord. Bij de laatste ronde werd er geen enkele projectsubsidie gehonoreerd die maar enigszins te maken heeft met het genre.” Positief nieuws voor de sector is wel de nieuwe taxshelter voor podiumkunsten, maar zeker is dat het de sector niet voor de wind gaat. Daarom roepen de bedrijven Live Entertainment Foundation, Music Hall en Koinon nu de hulp in van de burger.

Originele Bron en volledig artikel: https://www.apache.be/2017/02/23/music-hall-pluimt-musicalfans/ © Apache Geschreven door: KAJA VERBEKE


headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0