Spring Awakening: Karthago zet zichzelf op de kaartIn Oosterzele ging vrijdag de tweede productie van Karthago vzw in première. Vorige jaar bleven ze met Next To Normal nog wat onder de radar, maar nu zetten ze zich met Spring Awakening definitief op de kaart in het Vlaamse musicallandschap.

We schrijven 1891, 13 Duitse jongeren vinden hun eigen weg naar het volwassen worden en het zoeken van hun eigen seksualiteit in een wereld waar praten over seks taboe is. De volwassenen in hun leven kunnen hen niet verder helpen en dus moeten ze op zichzelf op zoek naar het grote mysterie over hun ontluikende lente.

Het is niet bepaald een makkelijke thematiek voor een musical, maar er is voldoende afwisseling tussen zware scenes en lichtvoetigere stukken. De acteurs brengen erg geloofwaardig elk hun eigen verhaal, en doen dat met verve.

Vooral de vocale prestaties verdienen even belicht te worden. Eerst en vooral het ijzersterke ensemble, dat met loepzuivere samenzang weet te overtuigen in nummers als Helemaal Fuck. Enig puntje van kritiek is af en toe de moeilijke verstaanbaarheid, niet door slechte articulatie, wel door de soundmix die af en toe niet ideaal was. Van de hoofdrolspelers zijn het vooral Daan Keisse (Melchior), Tessy Torfs (Wendla), Lyssa Tejero (Martha) en Niels Batens (Moritz) die enkele kippenvelmomenten neer weten zetten, zowel qua zang als spel.

Ook een shoutout naar het fantastische orkest onder muzikale leiding van An Verleysen. Opnieuw een bewijs dat een sterk orkest en live muziek een meerwaarde zijn voor een musicalproductie.

Tot slot een vermelding voor Arne Schögler, die zorgde voor de vertaling, regie en choreografie. De teksten die hij schreef zijn pakkend en zeer goed te begrijpen (al zijn we niet echt fan van het jij- en je-gebruik, maar dat is gewoon een keuze). Zijn choreografieën zijn niet al te ingewikkeld, maar daardoor komen ze net zo goed binnen, en zijn regie is over de hele lijn overtuigend.

We kunnen maar één ding stellen: wij wachten vol ongeduld op de première van Karthago’s volgende productie.

#springawakening #Karthago

headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0