Bohemian Productions: “Chess is een huzarenstuk”Sinds de oprichting in 2010 kan Bohemian Productions terugblikken op een reeks fijne producties met o.a. RENT, Evita, Jekyll & Hyde en Sunset Boulevard. Steeds eigenzinnige, opmerkelijke keuzes en titels gebracht op een eigentijdse, kwalitatieve manier.

Nu komt de première van Chess eraan. Opnieuw laat Bohemian Productions zien dat er gekozen wordt voor een eigenzinnige, vernieuwende invulling en dat het verhaal uit Chess brandend actueel is nu Amerika en Rusland weer de spierballen rollen. De interesse in de Koude Oorlog is weer groot en de nostalgie is nooit ver weg – One Night in Bangkok blijft een dansbare hit.

Chess

Toen tekstschrijver Tim Rice de historische schaakpartij tussen de Amerikaan Bobby Fischer en de Rus Boris Spasski zag, vond hij meteen inspiratie voor een nieuwe musical. Dat in deze wedstrijd een Amerikaan won van een Rus, zette het wereldschaakbord op z’n kop. Bovendien was zo’n wedstrijd ten tijde van de Koude Oorlog niet alleen sport, maar ook politiek.

In 1984 kwam ‘Chess – de musical’ er. ABBA-componisten Benny Andersson en Björn Ulvaeus schreven de muziek en Tim Rice, die Andrew Lloyd Webber de teksten leverde voor ‘Jesus Christ Superstar’, voorzag schreef de tekst. ‘One Night In Bangkok‘ en ‘I Know Him So Well‘ zijn ongetwijfeld twee songs eruit die je moeiteloos kan meeneuriën. Of uit volle borst meezingen. Feit is dat ‘Chess’ voorzien is van pop- en rockmuziek, wat de musical ook in 2016 nog steeds fris doet klinken.

Een wereldtornooi schaken vormt het decor voor deze musical over de onmogelijke liefde tussen de Russische schaker Anatoly en de assistente van zijn tegenstander, de extravagante en opvliegende Amerikaanse grootmeester Freddie. Terwijl beide heren vechten om de wereldtitel en de liefde van een vrouw, zijn zij zelf ook pionnen in een groter, politiek (schaak)spel… Wie doet welke zet en is er uiteindelijk een winnaar? Of zijn er alleen maar verliezers in dit spel?

Chess, dat de strijd tussen een Russische en Amerikaanse schaakmeester vertelt, willen ze niet louter als geschiedenisles brengen. Natuurlijk proberen ze de tijd te evoqueren door kostuums en sfeer. Maar meer nog zetten ze in op een multimediale ervaring. De macht van de politieke systemen, de manipulatie door de pers: door middel van projecties, filmopnames en live-captatie proberen ze de beklemming en het ‘ons ziet ons’, typerend voor de Koude Oorlog, weer te geven.

Het schaken is natuurlijk een metafoor voor het hogere politieke spel en zelfs de arena voor de strijd om de liefde. Een hellend vlak en bevreemdende decorperspectieven verbeelden de innerlijke worsteling van de personages, die vruchteloos trachten te ontkomen aan hun lot en het alom dominerende machtssysteem.

Regisseur Niels de Valk: “Chess is een huzarenstuk op vele vlakken: doorgecomponeerd, muziek die van pop tot bijna Wagneriaans gaat, immens koorwerk – het is een hele kluif voor Bohemian Productions dit jaar. Alhoewel het gezelschap toch al één en ander gewend is. Ik heb het voorrecht te mogen werken met een getalenteerde cast, een fantastisch orkest o.l.v. Jeffrey De Block en een ploeg geïnspireerde creatives. Met een strak concept, dat zowel muzikaal als visueel grenzen wil verleggen, hopen we van Chess opnieuw een onvergetelijke productie te maken.”

SPEELDATA:

Vrijdag 12 mei 2017, 20.00u

Zaterdag 13 mei 2017, 15.00u

Zaterdag 13 mei 2017, 20.00u

Zondag 14 mei 2016, 15.00u

De voorstellingen vinden plaats in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas.

Catch me if you can

Voor mei 2018 programmeren ze een nieuwe, frisse Broadwaymusical, gebaseerd op de gelijknamige film van Steven Spielberg: Catch Me If You Can. Het waargebeurde verhaal van Frank Abagnale Jr. die 5 jaar lang als oplichter verschillende identiteiten aannam en beroepen uitvoerde, achterna gezeten door FBI-agent Carl Hanratty met wie hij door de jaren heen een uitzonderlijke band opbouwt.

Een verhaal met vele lagen en frissen dialogen, teksten en muziek van de makers van Hairspray! Bohemian Productions is blij dat ze de eer krijgt al een van de eersten deze geweldige productie naar de Benelux te brengen! Audities zijn gepland op 3, 4 en 10 juni 2017.

Meer info en inschrijvingen via www.bohemianproductions.be

#catchmeifyoucan #Chess #BohemianProductions

headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0