800 jobs afgevoerd in alle stilte

Op de nieuwe seizoenspresentatie van het Fakkeltheater had directeur Sam Verhoeven nog een opvallend bericht over de DAC- en GESCO-subsidies, dat zijn loonsubsidies die verenigingen in de socio-culturele sector de mogelijkheid geven hun maatschappelijk doel te realiseren en hun diensten zeer betaalbaar aan te bieden aan wie er behoefte aan heeft.


"In de aanloop naar de verkiezingen hebben alle partijen te weinig aandacht gehad voor cultuur. In alle stilte werd de voorbije weken beslist dat alle DAC- en GESCO-subsidies worden geschrapt vanaf 2022. Dat wil zeggen dat er 800 voltijdse bannen geschrapt worden in de cultuursector." aldus Verhoeven.


Ook voor het Fakkeltheater is dit een dramatische beslissing om toch even bij stil te staan: "met 75.000 bezoekers per jaar dragen we als theater ook bij aan lokale economie. Mensen gaan voor de voorstelling iets eten en na een bezoek aan de voorstelling dikwijls nog een pintje drinken. Andere bezoekers combineren ons theater dan weer met een dagje Antwerpen. Ik kan dit wereldvreemd cultuurbeleid niet begrijpen. Daarom zullen wij het initiatief nemen om samen met zoveel mogelijk getroffen gezelschappen en theaters samen een platform te creëren dat als blok naar de politiek zal trekken. Ik hoop op een cultuurbeleid dat rekening houdt met de acteur én producenten" Aldus Sam Verhoeven.


De beslissing treft cultuurjobs overal in Vlaanderen; KVS, TinnenPot in Gent, Paljas Producties en NT-Gent zijn ook al de dupe van deze beslissing.


headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0