Aladdin laat je betoveren. Uitgezonderd overstijgt hier alle verwachtingen.


Gisteren was het dan eindelijk zover... Dan ging de langverwachte familiemusical Aladdin van Uitgezonderd in feestelijke premiere in aanwezigheid van bekend Vlaanderen en die gaven na afloop een terechte staande ovatie.


Wie kent dit wereldberoemde sprookje uit Duizend-en-één-nacht niet? Deze musical is een spectaculaire, muzikale reis door het Midden-Oosten vol humor, dans, toverspreuken, een vliegend tapijt en een knotsgekke Geest uit een wonderlijke lamp. In dit verhaal probeert Aladdin met behulp van de Geest het hart van Prinses Jasmine te veroveren. Een muzikaal verhaal waar liefde alles overwint.


Uitgezonderd brengt hier zeker geen kopie, maar een originele eigen insteek aan de hand van Jaak Lema, de regisseur van dienst die hier een pareltje neerzet met nieuwe songs, die bijhoorlijk in de smaak vallen, maar daarbij wel trouw blijft aan het verhaal. Het verhaal neemt je mee naar een magische wereld en laat je betoveren en verliefd worden op Al Bara en zijn inwoners. Uitgezonderd overstijgt hier alle verwachtingen.


Ben je klaar voor alleen maar superlatieven? Dan zit je hier goed, want we moeten eerlijk zijn: Dit is een topproductie! Van bij het begin word je helemaal meegenomen in de wereld van Al Bara, een Midden-Oosters dorp. Dat is vooral ook te wijten aan het indrukwekkende decor en de prachtige muziek van Sam Verhoeven, die hier weer een meesterwerkje aflevert. Het prachtige decor neemt je helemaal mee in een andere wereld en verandert keer op keer door verschuivingen van reusachtige panelen. Schitterende Oosterse tapijten in dit geval. Ook wordt er heel leuk gespeeld met die decors om bepaalde illusies weer te geven. Wanneer Prinses Jasmine en Aladdin op een dak staan, geloof je dit ook. Dat is ook te wijten aan de geloofwaardige acteerprestaties van Ianthe Tavernier en Giovanni Kemper die dit voortreffelijk neerzetten. Dit koppel is perfect gecast! Je ziet ook meteen de chemie tussen deze twee, de vonken spatten er vanaf en de magie hangt meermaals in de lucht, zeker wanneer ze beginnen te zingen. Elk afgezonderd zijn ze steengoed, maar als ze samen zingen, dan gebeurt er iets magisch. Er zijn meermaals wondermooie duetten die je ontroeren. Maar ook de rest van de cast weet dit te doen.

James Cooke "Aladdin is teamwork! Ik ben zo emotioneel en ik heb al 3 keer geblijt omdat ik zo dankbaar ben. Zoveel mensen die ons dierbaar zijn hebben hier aan meegewerkt hebben, dag en nacht en dat we dit kunnen neerzetten en dat het er zo imposant eruit ziet is aan hen te danken"

Het is haast ondenkbaar dat een "klein huis" zoals James Cooke het ook citeert, zo een indrukwekkende productie kan neerzetten met beperkte middelen. Maar dan komen we weer bij de essentie van het verhaal. Teamwork!


Dat is ook duidelijk voelbaar, want het ensemble staat ook bijna constant op de scène, aangezien zij ook de decors verschuiven. Stoort het dat dit niet automatisch gebeurt? Totaal niet. Het wordt met zo een snel tempo en vlotheid gedaan, dat je hier als toeschouwer bijna niets van merkt.


Waar je wel iets van merkt en gelukkig maar zijn een paar personages in het verhaal die een heerlijke prestaties neerzetten. Dan denken we naast Ianthe en Giovanni natuurlijk, aan Goeie De Raedt, die een heerlijke en vooral ook komische Maryam neerzet. Een rol die haar heel goed afgaat en dan zwijg ik nog over haar stem, die ook nu weer weet te ontroeren. Ook zien we een Marc Lauwrys op zijn best in de rol van Sultan. Hij zorgt hier weer voor de komische noot, iets waar hij een meester in is. Ook Ann Van den Broeck speelt haar rol van Hessa voortreffelijk. Zij laat zien dat ze een meesteres is in haar vak en ze niet alleen goede rollen, maar ook een slechte en griezelige heks kan neerzetten. Zo griezelig dat de kindjes soms een beetje schrik hadden bleek achteraf. Oordeel vooral zelf, maar wees gerust, je houdt er zeker geen nachtmerries aan over.

Zij wordt bijgestaan door Pieter Casteleyn als de klungelige, domme Faris. Zeg maar het Markske uit FC De Kampioenen, maar dan nog erger. Hij is misschien niet zo bekend bij het grote publiek, maar zeker het vermelden waard, want ook al speelt hij hier niet de hoofdrol, hij is een belangrijke schakel in het verhaal en weet zijn rol met verve en heel komisch neer te zetten. Wie zijn rol ook weet neer te zetten is Kobe van Herwegen als de Geest. Hij brengt dit op zijn eigen manier en toont ook zijn talenten als goochelaar. Dit zorgt voor nog meer magie in de voorstelling. Als toeschouwer wordt je dan ook heel aangenaam verrast wanneer hij ineens, letterlijk tevoorschijn tovert en zijn trukendoos bovenhaalt. Een plezier om naar te kijken.

Ook een plezier is het om de kleinste van de hoop bezig te zien. Junes Callaert, het jonge talent dat we kennen uit de musical Unidamu, zet hier een heel leuke Nadir neer en toont hiermee op zijn jonge leeftijd over heel wat acteertalent te beschikken. Dit in duo met Moussa, vertolkt door Dorian Liveys levert alleen maar leuk spel op. Dorian laat zo ook zien dat hij heel wat in zijn mars heeft en laat hier ook zijn zangtalent horen.


Eigenlijk verdient iedereen hier een vermelding, want ook het ensemble levert een geweldige prestatie met hun aanstekelijke dansjes en hun mooie samenzang. Die meeslepend muziek blijft ook nazinderen, want geloof mij het zijn echte oorwurmen.


Kortom Aladdin is de familie musical bij uitstek. Wil je helemaal betoverd worden door prachtige muziek, meegevoerd worden door een top cast en verliefd worden op een wondermooie Jasmine en sexy Aladdin. Twijfel dan niet!

Deze topproductie speelt maar een paar voorstellingen in Vlaanderen, dus mis deze kans niet, want de tickets vliegen de deur uit, samen met het tapijt. Oh ja en vraag je je af hoe ze dat voor mekaar gekregen hebben, dan heb je nog een reden om te komen kijken, want dat moet je zelf ontdekken.


Ik kan al wel zeggen dat het indrukwekkend en wonderbaarlijk is én het wel degelijk hoog in de Stadsschouwburg hangt.


Aladdin speelt vandaag de laatste keer in Antwerpen.

1 en 2 juni in Hasselt en 8 en 9 juni in Gent.


Tickets www.uitgezonderd.be

headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0