Artiesten zeggen nee tegen uitnodiging om cultuurprijzen van de Vlaamse overheid bij te wonen

Op 18 februari worden in de Ancienne Belgique de Ultimas uitgereikt. Die stonden enkele jaren geleden nog bekend als 'de Vlaamse cultuurprijzen' en worden uitgereikt door de Vlaamse overheid. Pianist en componist Jef Neve gaat niet naar de uitreiking van de Ultimas, de cultuurprijzen van de Vlaamse overheid. Dat liet hij alvast weten op social media. Collega's en genodigden springen hem nu bij.


We hebben de organisatie om een reactie gevraagd maar daar kwam geen reactie. Via een andere bron wil men ons wel zeggen dat Jef Neve niet de enige is, maar niet wie.

'Wie het niet eens is met het beleid, moet er ook niks van aanvaarden.'Jef Neve vertelt aan an "Knack"


Neve, die zich eerder al scherp uitliet over het Vlaamse cultuurbeleid en de bijhorende besparingen, bevestigt de waarachtigheid van het bericht aan Knack. 'Het klopt dat ik de uitnodiging voor de Ultimas heb geweigerd', zegt hij. 'Wie het niet eens is met het beleid, moet er ook niks van aanvaarden. En ik aanvaard niets van deze minister van Cultuur. Mocht ik een Ultima krijgen, zou ik hem ook hebben geweigerd.'
De Vlaamse Gemeenschap heeft een traditie in het uitreiken van Cultuurprijzen


De verschillende prijzen die de Vlaamse Gemeenschap uitreikt, worden door de laureaten erg gewaardeerd. Het zijn kwaliteitslabels waarmee de overheid blijk wil geven van erkenning voor het culturele belang van het werk van de laureaten. Bovendien zijn het stimuli voor de verschillende cultuurdisciplines en verhogen ze het culturele bewustzijn.

Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt een laureaat voor aan de Vlaamse minister van Cultuur. De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Elk jaar worden er twaalf verschillende Ultimas uitgereikt.


Jan Jambon over de Ultimas


“De uitreiking van de Ultimas is de jaarlijkse hoogmis voor de cultuursector. Het is het ideale moment om een aantal mensen, organisaties en gezelschappen in de kijker te zetten. Op die manier bieden we iedereen de kans om met elkaar in gesprek te gaan en samenwerkingen te beginnen.” 

Jan Jambon - Minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, ICT en Facilitair Management


headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0