F!ERce zorgt voor beklijvende en pakkende momenten, maar ook verrassend veel humor.
F!ERce ging in feestelijke première in het gezellige Theater M te Mechelen. Er was de laatste tijd veel te doen rond het stuk en vooral het thema, dus de verwachtingen waren hooggespannen. Maar ze hebben die zeker kunnen waarmaken. Laat je niet afschrikken door het feit dat het een hard en waargebeurd verhaal is. Het is vooral een tragikomedie, want het bevat verrassend veel humor. Iets wat je niet meteen zou verwachten...


Een fragiele twintiger. Een foefelende beursmakelaar. En een fenomenale travestiet. Meer heb je niet nodig voor een tragikomische cocktail van protest, vriendschap en rellen die geschiedenis schreven.


Het verhaal


New York, 27 juni 1969. Jonathan, een timide Afro-Amerikaanse twintiger, belandt op straat nadat zijn ouders ontdekken dat hij voor de mannen is. Hij vindt onderdak bij David, een overjaarse yuppie die zich ‘in de kast’ verstopt en Jonathan aanraadt hetzelfde te doen. Maar dat is buiten Fiora LaRitz gerekend. De legendarisch grofgebekte travestiet, die David beter kent dan hij wil toegeven, neemt Jonathan op sleeptouw naar de Stonewall – een clandestiene homobar waar de flikken gedurig binnenvallen om het bonte cliënteel in de boeien te slaan. “Maar vanavond niet, schat!” Fiora en Jonathan raken verwikkeld in een nachtelijke opstand tegen het politiegeweld, tot ongenoegen van David. En wanneer Fiora ontdekt dat David een geheim verbergt, is het hek volledig van de dam.

Het moet gezegd: Yves De Lathauwer spant in dit stuk de kroon. Hij zorgt voor verrassend veel humor als Fiora, een arrogante, flamboyante travestiet. Een rol die hem zowaar op het lijf geschreven is en die hij subliem neerzet.


Ook de rol van Pieter Van Keymeulen als David, is een mooie, maar meer integere rol, die vooral in het 2de deel tot uitbarsting komt en voor een verrassende wending zorgt.


Hetzelfde geldt ook voor Johan Kalifa Bals. Hij vertolkt de rol van Jonathan, een heel timide en zwak personage, dat zich op toch wel een korte tijd ontpopt tot een sterk profiel.

Het verhaal wordt op een minimalistische manier weergegeven en dan spreken we ook vooral over het decor. Ze roeien met de riemen die ze hebben en dat roeien doen ze bijzonder goed. Het wordt allemaal op een zeer originele manier weergegeven en daarbij spelen de lichteffecten en het geluid een grote rol. Ze geven perfect de (grimmige) sfeer van toen weer en dat zorgt soms voor beklijvende en pakkende momenten, die je als toeschouwer ook aangrijpen. Ook het einde is zo'n moment... Je gaat als toeschouwer vooral nadenken en met een dubbel gevoel naar buiten...


Een pluim voor de cast & crew, maar vooral voor de regisseur Lieven Debrauwer die het aangedurfd heeft om rond dit thema iets te creëren. Het kan niet genoeg onder de aandacht gebracht worden, want vandaag de dag is het nog steeds een groot maatschappelijk probleem. Daarnaast weten veel mensen niet waarom de Gay Pride zo noodzakelijk is en waarom het in het leven is geroepen. Dit stuk maakt het heel duidelijk.


Iedereen moet dit zien en hopelijk kan het ook naar scholen gebracht worden, want het is belangrijk dat jongeren hier van jongs af aan mee geconfronteerd worden.


F!ERce speelt nog tot 27 oktober 2019 in Mechelen en dan daarna verhuist het naar Antwerpen.


Tickets en info: http://www.theaterm.be


Foto's door Gino Bertels
Recente blogposts

Alles weergeven
headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0