Crisis in de cultuursector: geld voor "stenen" terwijl de ene na de andere in stilte failliet gaat

De Crisiscel Cultuur reageert op de meest recente plannen van Minister van Cultuur Jambon en de toekomst voor de evenementensector ziet er zeer somber uit:


Met de nodige verbijstering vernemen wij in de media dat cultuurminister Jan Jambon de extra middelen die hij krijgt om de noodlijdende culturele sector door de Corona-crisis te loodsen en te relanceren in overgrote mate wil investeren in bakstenen. Stuk voor stuk infrastructurele dossiers die in meer of mindere mate reeds een aantal jaren in de boekentas van deze minister zitten, en die nu onder het mom van de crisis opgepikt worden. Infrastructuurprojecten die zinvol en zelfs noodzakelijk kunnen zijn, maar voor ons niets met relance of crisisbeleid te maken hebben. Waar blijft het kader daarvoor?

De brede culturele sector staat in brand

Voorlopig is er van relance nog geen sprake, enkel van overleven. Een groot deel van de cultuursector geniet nauwelijks of zelfs helemaal niet de bescherming van subsidies of een statuut. Velen kunnen door verloren inkomsten hun toeleveranciers niet langer betalen, vele kunstenaars hebben het opgegeven, vele jobs zijn reeds verloren gegaan. Middenin deze tweede golf en de grilligheid van een virus dat nog anderhalf jaar zal ingrijpen, dreigt voor velen de finale hakbijl. Als die al niet in stilte is gevallen.


Ook de bekende techno-dj Marco Bailey ziet de toekomst voor de evenementensector somber in. De muzikant uit Kortenaken geeft toe dat hij sinds de coronacrisis soms met depressieve gevoelens kampt. "Er is gewoon geen perspectief. We hebben geen enkel vooruitzicht over wanneer we eventueel weer zouden kunnen herbeginnen."


Gisteren getuigde collega-dj Jef Eagl nog op Studio Brussel over de volgens hem 31 vrienden en kennissen uit de evenementensector die de afgelopen tijd uit het leven zijn gestapt. "Daar wordt te weinig over gepraat. Alleen de coronacijfers zijn belangrijk en al de rest doet er niet meer toe. Maar de gevolgen zijn ook elders heel groot."

Infrastructurele investeringen terwijl we mensen, jobs en kunstenaars verliezen


En terwijl we mensen, jobs, kunstenaars verliezen stelt deze minister dat we deze ongeziene crisis met een infrastructurele investering zullen doorzwemmen. Wie zal er straks die nieuwe tempels vullen? Dit is alsof we de horeca zouden redden door nieuwe cafés te laten bouwen of verbouwen. De generieke maatregelen die de minister in juli voor het eerste noodfonds trof, waren een schot naast de roos. Een te complexe en te korte procedure zorgde ervoor dat slechts een deel van de geviseerde getroffenen bereikt werd. De overgebleven middelen moesten begin september dan maar rap-rap in een activiteitenpremie verdeeld worden, maar met een nieuwe virusgolf voor de deur was de keuze om een publieke presentatie tot voorwaarde te maken alweer een pijnlijk verkeerde inschatting.


De premie staat inmiddels on hold. De minister zwaait in de media triomfantelijk met zijn noodfondsen, maar de realiteit is bitter: de noodfondsmiddelen misten doeltreffendheid en de helft van de middelen zijn nog niet eens uitgegeven.

Ondertussen blijven er op het terrein problemen met bepaalde federale steunmaatregelen met name rond het overbruggingsrecht voor zelfstandigen en de tijdelijke toegang tot de gewone werkloosheid voor zwaar getroffen freelancers. De getuigenissen hierover zijn ronduit schrijnend.


Heb je zelf nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be
headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0