Cultuursector krijgt voorlopig geen versoepeling om rendabel terug aan het werk te gaan

De coronacrisis legde in een klap de hele cultuursector lam. Veel artiesten zitten zonder inkomen en sinds maart zijn er maar een handvol culturele activiteiten. Na de veiligheidsraad van vandaag zal dat nog zo blijven. Ondanks een positief sector gesprek met Jan Jambon, krijgt de cultuursector niet de nodige versoepeling om rendabel terug aan het werk te gaan.


Iedereen in de cultuursector staat te trappelen om weer aan het werk te gaan. Maar optreden voor zo’n klein publiek brengt te weinig op om ervan te kunnen leven. De sector wil dat het publiek berekend wordt op basis van de capaciteit van een zaal. Maar die versoepeling krijgen ze niet. De overheid blijft de methode van generieke cijfers behouden. Toch zal het mogelijk zijn om vanaf september een uitzondering te kunnen aanvragen bij de lokale besturen. De houdbaarheid van een goedkeuring zal echter beperkt worden tot 30 dagen. Grote en langlopende producties lopen hier opnieuw het risico hun voorstelling opnieuw te moeten onderbreken.


20% van de cultuurwerkers


Nu mogen maximaal 200 mensen in de buitenlucht een culturele voorstelling bijwonen en 100 mensen in een zaal. Vanaf september is dat 400 in de buitenlucht en 200 mensen in een zaal. Door deze "generieke" versoepeling zou slechts 20% van de cultuurwerkers terug aan het werk kunnen.

headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0