Dit is de top 10 populairste Broadway Musicals en ze stonden al bijna allemaal in ons land

In New York ligt het mekka van de musical. Broadway, en de omliggende straten, zijn er meer dan 120 theaterzalen. Als je het hebt gemaakt op Broadway, dan ben je wereldtop. Maar ondanks de rijke (270 jarige) geschiedenis, is het maar handvol producenten gelukt om de geschiedenis boeken te halen.


Dit zijn to zo ver de populairste top 10 Broadway musicals, er komen een paar naar Vlaanderen.

10) Rent!Rent is gebaseerd op een opera van Puccini, La Boheme. Schrijver Billy Aronson kwam met het idee om een verhaal te schrijven over het hedendaagse New York, en ontmoet Jonathan Larson die de teugels in handen nam en het verhaal creëerde naar de show die we allemaal kennen. Het verhaal over een groep jonge artiesten en muzikanten die proberen te overleven in de jungle van New York City tijdens de aidsepidemie. Rent was één van de eerste musicals waarin homoseksuele, biseksuele, lesbische en transseksuele personages in voorkomen. Helaas heeft Jonathan Larson niet meer mee kunnen maken dat de musical opende op Broadway, omdat hij enkele uren voor de opening is gestorven. de musical is na ruim 5.100 optredens, gestopt op 8 september 2008. Rent heeft hiermee een legendarische status op Broadway behaald.


De laaste keer Rent in ons land was in 2015 in het Fakkelteater. De show komt voorlopig niet meteen naar Vlaanderen.


In de iTunes store kan je de LIVE-BROADWAY show huren of kopen. https://itunes.apple.com/be/movie/rent-filmed-live-on-broadway/id301647675?l=nl9) Beauty and the Beast


Zelfs Broadway ontkomt niet aan Walt Disney magie. De musical is gebaseerd op de gelijknamige tekenfilm uit 1991, het verhaal van de prins die is veranderd in een beest als straf voor zijn wrede en egoïstische manieren, en een avontuurlijke jonge vrouw genaamd Belle die hij gevangen houdt in zijn kasteel. Om weer mens te worden moet het beest voordat het te laat is, Belle hart veroveren en haar liefde voor zich winnen.

Na 5.461 optredens en een musical die wereldwijd in theaters is verschenen staat Beauty and the Beast ook in de geschiedenis van langstlopende musicals. Op 29 juli 2007 viel het doek voor deze musical.Ook in Vlaanderen kregen we al de kans om deze Beauty and the Beast musical te beleven dankzij Marmelade. Dat was ook meteen de laatste productie van het huis. De musical zal niet snel terug te zien in onze buurt, maar de Disney magie, die zal wel even blijven hangen met Pocahontas. Uitgezonderd theater brengt deze musical naar Gent in de paasvakantie van 2020. Pocahontas vertelt het waargebeurde verhaal van de gelijknamige Indiaanse prinses en de ontdekkingsreiziger John Smith. Als deze laatste voet aan wal zet in de ‘nieuwe wereld’ raakt hij onmiddellijk in conflict met de lokale indianenstam. Tijdens één van zijn verkenningstochten leert hij Pocahontas kennen.


8) Mamma Mia!Voordat de musical zijn gordijnen opende op Broadway, maakte het zijn debuut in San Fransisco. De musical heeft hier van 17 november 2000 tot 17 februari 2001 gedraaid voor het vertrok naar Los Angelos en daarna naar Chicago. Op 18 oktober 2001 opende de Mamma Mia haar deuren op Broadway. Na 5 765 optredens is de show, geschreven door Catherine Johnson, een van de langstlopende musicals op Broadway. Gebaseerd op de liedjes van ABBA is Mamma Mia een heerlijke verhaal over Sophie. De 20-jarige Sophie staat op het punt te trouwen met haar verloofde Sky en wil graag dat haar vader haar naar het altaar begeleidt. Alleen weet Sophie niet wie haar vader is.


De show is definitief gestopt op 5 september 2015. Wil je Mamma Mia toch nog zien dan hoef je niet ver te gaan, Deep Bridge brengt de musical in 2020 naar Vlaanderen.
7) Oh! Calcutta! Langstlopende Broadway revue

De Revue Oh! Calcutta! is al lang niet meer te zien. De voornaamste reden is dat Oh! Calcutta! geen verhaal is maar losse sketches die verbonden zijn door een rode draad, SEX. Geen enkele producent heeft zich er aan gewaagd dit in onze theaters te brengen, misschien omdat; Oh! Calcutta! bijna helemaal naakt wordt uitgevoerd.

De show begon in 1969 als een Off-Broadway productie en in 1976 werd deze theaterrevue op Broadway vertoond voor maar liefst 13 jaar lang. Hiermee is Oh! Calcutta! één van de langstlopende Revues met meer dan 6000 optredens. Misschien iets voor de tandem van Elckerlyc?


6) A Chorus Line


A Chorus Line is een van de langstlopende Broadway producties ter wereld. De formule? Goedkope sets en kostuums van de kringloopwinkel en veel schreeuwende dansers op het podium.De originele opvoering in 1975 was een groot succes en A Chorus Line werd twaalf keer genomineerd voor een Tony Award, waarvan ze er 9 daadwerkelijk ontvingen. A Chorus Line draait om 17 dansers die auditie komen doen voor een rol in de zogenaamde Chorus Line. De regisseur vraagt aan de deelnemers om zich voor te stellen en persoonlijke anekdotes te vertellen, al snel leren we meer over het verleden van elk individu. De show werd 6.137 keer opgevoerd. De musical is recent niet professioneel gebracht in Vlaanderen maar wel in 2016 in Nederland.


5) Les MisérablesEen musical uit 1980 die is gebaseerd op het gelijknamige boek van Victor Hugo. De muzikale versie van Les Misérables volgt de ex-gevangene Jean Valjean, een potige Franse boer met een explosief karakter die op zoek is naar verlossing na het uitzitten van een 19 jaar durende straf in de gevangenis voor het stelen van een stuk brood. Hij overtreedt zijn voorwaardelijke straf door een nieuwe identiteit aan te nemen. De politie-inspecteur Javert raakt geobsedeerd om hem te vinden.


Door de grote cast en spelhervattingen is dit Broadway spektakel een van de langstlopende musicals allertijden met 6.680 voorstellingen en een tal van awards en prijzen.Music Hall-CEO Geert Allaert bracht Les Misérables in 1998 naar België en creëerde samen met het Koninklijk Ballet van Vlaanderen een Vlaamse versie. De musical speelde negen maanden in Stadsschouwburg Antwerpen en werd met 382.000 bezoekers een ongezien succes, ondanks dat succes is de Musical nooit meer in Vlaanderen opgevoerd.


Foto: Hans Peter Janssens4) Cats


Cats is een musical welke gecomponeerd is door Andrewd Loyd Webber in 1981 en speelde van 7 oktober 1982 tot 10 september 2000 op Broadway, en kwam in 2016 terug naar Broadway voor oorspronkelijk 6 maanden, Uiteindelijk speelde zijn laatste show op 30 december 2017.Cats gaat over een avond uit het leven van katten die leven op een vuilnishoop. De Jellicle cats zijn een soort magische stam pratende katten, zoals ze dit zelf uitleggen tegenover het publiek. Na meer dan 7.700 voorstellingen, zeven Tony Awards waaronder voor beste musical, heeft Cats zijn verdiende plaats in top 10 Broadway musicals.


3) ChicagoChicago is het verhaal van twee showgirls, die beide een moord op hun geweten hebben waardoor ze in de gevangenis beland zijn. Afzonderlijk van elkaar strijden ze hun eigen strijd voor vrijheid en proberen ze op elke mogelijke manier de aandacht te trekken van de media. De vrouwen deinzen nergens voor terug en spelen een gevaarlijk spel. Wie heeft de meeste passie? De show speelt sinds 1996 op Broadway en met meer 8.000 voorstellingen is het doek voor Chicago nog niet gevallen.


2) The Lion KingThe Lion King speelt nog steeds op Broadway en speelt 11 juli 2019

zijn 9049 ste voorstelling op Broadway. De musical is naast Broadway ook te zien in bijna elke grote musical stad van de wereld. De acteurs gehuld in schitterende dierenkostuums en grote marionetten poppen vertellen het verhaal over Simba, die na het verraad van zijn oom Scar vlucht naar de jungle en hier een tal van gevaarlijke avonturen meemaakt. Ook maakt hij nieuwe vrienden en ervaart een groeiend zelfvertrouwen welke hem helpt om op te eisen wat van hem is… de troon.


Wil je hem dicht bij huis zien heb je nog slechts 10 dagen. De Lion King is te zien bij onze noorderburen en dat tot 21 juli 2019 in het AFAS CIRCUSTHEATER.


1) The Phantom of the Opera

The Phantom of the Opera kwam voort uit Andrew Loyd Webbers verlangen om een goed romantisch verhaal te schrijven. Al enige tijd op zoek naar goed materiaal voor zijn verhaal, maar Webber had hiermee geen geluk. Tot hij struikelde over een boek van de Franse schrijver Gaston Leroux uit 1910. Met dit boek in handen had Andrew Loyd Webber een bouwsteen om verder op te bouwen naar het verhaal wat we nu kennen.


Op 10 juli 2019 werd op Broadway de 13 090 ste voorstelling gegeven van de musical die hier op 9 januari 1988 zijn deuren opende.Na Les Misérables bracht Music Hall ook The Phantom of the Opera naar Vlaanderen. de Musical ging vanaf 24 oktober1999 van start in de Antwerpse Stadsschouwburg, met in de hoofdrol Hans Peter Janssens. Productiehuis Music Hall kon de musical meer dan een jaar spelen. Dat was ook nodig om uit de kosten te geraken.


Na afloop van de galapremière op 24 oktober kwamen bv's superlatieven te kort om deze productie te bejubelen. Deze musical ging ook in Antwerpen, net als in de rest van de wereld, een grote toekomst tegemoet.


Tot slot


"We kunnen wel stellen dat Music Hall ons afgelopen 30 jaar de grootste musicals liet beleven in Vlaanderen. Maar ook het "jonge" productiehuis Deep Bridge is zijn bruggen aan het bouwen om die grote musicals (opnieuw) op onze podia te krijgen."


headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0