Een schokgolf ging door het land

Op dinsdag 25 juni is het precies tien jaar geleden dat zangeres Yasmine – echte naam Hilde Rens – op 37-jarige leeftijd een einde maakte aan haar leven. Een schokgolf ging door het land.Waarom ze dat deed, blijft de eeuwige vraag, maar de zangeres en presentatrice zat destijds niet goed in haar vel nadat er in april 2009 een einde was gekomen aan haar zesjarige huwelijk met Marianne Dupon. Haar omgeving zag dat ze het moeilijk had en ving haar op.

Yasmine, in het echte leven Hilde Rens, wordt de derde maart 1972 als jongste dochter van Walter en Anita in Kontichgeboren met om haar heen nog twee zussen: Anja en Inge. Zij wordt katholiekopgevoed, iets wat haar jaren klein heeft gehouden en waarover zij zingt in haar lied Ik ben liever traag vandaag.

Al op de lagere school droomt zij ervan zangeres te worden met Ann Christy als groot voorbeeld.

De derde mei 1986, de dag waarop Sandra Kim het Eurovisiesongfestival wint, besluit Hilde zangeres te worden. Zij is dan veertien. Aan de middelbare school in Kontich studeert zij moderne talen, maar het zingen krijgt almaar meer voorrang. Zij leert Tom Van Landuyt en Pascale Michielskennen en sluit zich aan bij hun groepje Precious Limits. Coveren is hun voornaamste bezigheid.


Haar droom zangeres worden, strookt niet met de plannen van papa en mama Rens, want die sturen hun dochter naar de Hogeschool in Mechelen, waar zij zich inschrijft als student communicatiemanagement. Na twee jaar keert ze de school definitief de rug toe. Zij trekt in bij haar zus Anja om thuis conflicten te vermijden.

In 1989 duikt Hilde in de Soundmixshow van VTM op met de hit Don't cry for me Argentina en presenteert zich een jaar later tijdens de Golden Voice Soundmix, waar zij ontdekt wordt door manager Frank Arkesteyn. Hilde wordt voor de buitenwereld Yasmine, naar het schijnt zo genoemd naar Yasmin Parvaneh, de toenmalige vriendin van Simon le Bon van Duran Duran, een van haar lievelingsgroepen.

Zij sluit zich aan bij het promotieteam van VTM en haalt in 1991 haar eerste platencontract binnen: een deal bij Antler, dat commerciële Nederlandstalige dance wil uitbrengen. Zij heeft enkele demo's klaar en laat die horen aan Olivier Adams en Maurice Engelen van Lords of Acid, die voor haar nummers gaan schrijven. Dat wordt de single Wie denk jij wel dat je bent met vrij snel als vervolg in 1992 een eerste album Mooi zo met daarop het liedje Twijfels, dat het erg goed doet in VTM's Tien om te Zien. Het is de eerste ballade die ze inblikt, wat twijfelend gezongen, maar achteraf bekeken volgens haar een belangrijk nummer in haar carrière. Een jaar later is er de cd Als jij dat wil in een productie van Fred Bekky, die ook heel wat songs voor zijn rekening neemt, met singles als Waar jij gaat en In de regen gedanst.


Waar Get Ready in 1992 compleet onderuitging omdat ze zich weigerden te outen, deed Yasmine daar niet moeilijk over. Integendeel. Rond haar twintigste werd ze voor het eerst verliefd op een vrouw. Persoonlijk had zij enkele jaren nodig om het in haar hoofd te verwerken en die stap te durven zetten, maar zodra de mist was opgetrokken, kon ze er gemakkelijk over praten.


Vanaf 1992 was Yasmine, graag geziene presentatrice. Ze begon haar carrière in bij Studio Brussel , en een jaar later maakt ze de overstap naar VTM , waar ze de Super 50 presenteert aan de zijde van Erik Goossens. Het hek is helemaal van de dam als zij Bea Van der Maat mag vervangen in Tien om te Zien.

Tussen 1993 en 2001 brengt Yasmine het ene nummer, na het andere uit. In haar gehele eigen stijl, maar herkenbaar voor het publiek. De albums gaan als zoete broodjes over de toonbank, maar Yasmine blijft een eeuwige zoektocht verder zetten.


Einde 2001 brengt ze een album zonder titel uit. Haar titelloze zesde album gaat niet zo vlot van de hand, maar klinkt dan ook heel anders dan de rest. Voor de songs tekenen heren als Frank Vander linden, Miguel Wielsen Stefaan Fernande.


In 2005 viert ze haar 10 jaar op de planken. Met de cd Liefde en liedjes viert Yasmine in 2004 haar tienjarige carrière en begint datzelfde jaar samen met Marc Hendrickxaan het project rond songs van Leonard Cohen dat resulteert in het album Vandaag, het morgen van gisteren, een conceptalbum met vertalingen door onder meer Kris De Bruyne, Thé Lau en Rick de Leeuw. Yasmine en Leonard Cohen, dat is een verhaal apart.


Voor de productie tekent Geoffrey Burton, die ook aan haar laatste album Licht ontvlambaar meewerkte. Dat is zeker niet een commerciële cd en wellicht haar minst toegankelijke. Cohen is ook nu weer haar inspiratiebron.

In de zomer van 2009 had Yasmine de behoefte opnieuw gewoon Hilde te mogen zijn, zichzelf dus. Wanneer haar partner het in april 2009 niet meer ziet zitten, gaat Yasmine bij haar zus Inge wonen.

Zij wordt depressief en voelt zich diep ongelukkig. Haar vrienden en collega's zien hoe zij van een sterke vrouw verandert in een broos wezen. Zij trekt veel in twijfel, vooral zichzelf.

Yasmine overlijdt in Kontich op de de vijfentwintigste juni 2009. Haar testament zijn niet alleen haar albums, maar tevens het boek Yasmine houdt woord, zo genoemd naar haar laatste theatertournee, waarin vier grote thema's (verlangen, verlies, verwondering en vooruitgang) centraal staan. Eric Milaerts

“Het klinkt misschien melig, maar er was veel liefde tussen ons. Wij hadden elkaar heel graag. Ik mis ze soms echt. Het was ne schone mens. Dat was echt ne schone mens!

Dinsdag 25 juni 2019 brengt Eén de speciale documentaire "Dit was Yasmine" naar aanleiding van haar overlijden, 10 jaar geleden. Hierin blikken haar mama Anita, haar beste vrienden en collega’s terug op haar leven, haar carrière en haar einde. Samen schetsen ze het beeld van een complexe en contradictorische vrouw. Peter Cockx, maker van de documentaire vat hun getuigenissen als volgt samen: “Volgens haar intimi was Yasmine luidruchtig, maar onzeker. Perfectionistisch, maar ook lui. Vrolijk, maar ook heel donker. Een trucker, maar ook sexy. Graag oud, maar helaas veel te jong gestorven. Alles en niets. Een tussenknop bestond er niet.” Waar geen twijfel over bestaat is dat Yasmine wondermooie songs als Porselein en Diep in mij heeft nagelaten en dat we de speelse manier waarop zij programma’s als "De Rode Loper" en "Zo is er maar één" presenteerde nog zo voor de geest kunnen halen.


Die dag staat ook Radio 2 stil bij haar dood om 10.00 u. in "De Madammen". Andrea Croonenberghs is daarin te gast. Samen met Anja Daems zal zij praten over hun collega en vriendin Hilde. Anja maakte ook een reportage aan het graf van Yasmine waar ze sprak met haar moeder Anita. In "De Madammen" zal Andrea ook nog live een nummer voor Yasmine brengen. Ze kiest voor 'Diep in mij'. Dat maakt ook deel uit van het eerbetoon "Yasmine, zo was er maar één" op 20 juni in "Theater Elckerlyc" in Antwerpen.


Dringend nood aan een gesprek?

Bij de Zelfmoordlijn1813 staat er iemand voor je klaar.

Elk gesprek is anoniem en gratis.


headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0