Filip Peeters vermoordt eigen dochters op podium

Waarom vermoorden ouders hun kinderen, zelfs als ze die graag zien? Op die vraag probeert het acteurskoppel Filip Peeters (56) en An Miller (45) een antwoord te geven in de nieuwste voorstelling van NTGent. Ze doen dat door avond na avond hun eigen dochters Leonce (13) en Louise (14) om te brengen op het podium. Emotioneel zwaar, geven ze toe.


“Maar we hadden het nooit gedaan als onze dochters niet zelf hadden gezegd: dit móéten we doen.”


Na 23 jaar niet op een theaterpodium , keert hij straks terug met wat zijn moeilijkste stuk ooit zal worden; "Familie" de reconstructie van een gezinsmoord, met op datzelfde podium zijn bloedeigen gezin. Worden in de voorstelling avond na avond vermoord: Leonce en Louisa, de dochters van Peeters en An Miller. Zij speelt ook de moeder van het gezin. Wie de kinderen uiteindelijk om het leven zal brengen, is nog niet duidelijk. Papa? Mama? Misschien allebei?

“Het is de bedoeling dat we op zoek gaan naar de déclic die ervoor zorgt dat mensen tot zoiets in staat zijn”, zegt Peeters. “Om ons in die materie te verdiepen, zitten we nu in de fase van veel research en al een beetje repeteren. We baseren ons op waargebeurde zaken.”


Waargebeurde feiten


Een van de drama’s waarop Peeters en co. zich baseren, is dat rond de Antwerpse Kipling-erfgename Mireille Gram. Die zit momenteel vier jaar gevangenisstraf uit voor de moordpoging op haar twee dochters in 2015. In het holst van de nacht probeerde Gram de keel van haar kinderen over te snijden, maar de meisjes konden ontsnappen. Andere zaken waarnaar Peeters verwijst zijn die van een depressieve vrouw uit Oudenaarde die in 2015 haar twee kindjes mee de dood innam. En het recente drama in Wijnegem, waarbij een politieagent eerst zijn twee kinderen doodde, om vervolgens zijn vrouw en zichzelf dood te schieten in een café.


Filip Peeters: “Mannen blijken vaker te handelen uit wraakgevoel, nadat ze bijvoorbeeld verlaten zijn, bij vrouwen is het veeleer altruïsme, om de kinderen te beschermen voor derden. Net om die twee kanten van het verhaal weer te geven, kijken we niet naar één, maar naar meerdere gezinsdrama’s. Om zo mogelijk aan te tonen dat het overal en bij iedereen kan gebeuren.”

Het NT Gent shock effect

De bedenker van het stuk is niet aan z’n eerste spraakmakende voorstelling toe. Eerder tekende artistiek leider van het NTGent, Milo Rau, voor een voorstelling waarin kinderen het leven van Dutroux reconstrueerden, en een waarin de moord op de homofiele moslim Ihsane Jarfi uit Luik centraal stond. Het derde deel van de Trilogy of Belgian Crimes wordt nu Familie.


Het stuk gaat op 4 januari van volgend jaar in première, en trekt daarna naar verschillende cultuurhuizen in het land.


Artikelbron door: Kristof Bohez

Recente blogposts

Alles weergeven
headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0