Dit zijn de resultaten van het terug naar het theater onderzoek

Begin deze maand deden we een oproep samen met enkele vakorganisaties voor het invullen van een korte vragenlijst en dit met betrekking tot ons gedrag wanneer we terug naar het theater kunnen. Dankzij hun inspanningen hebben meer dan12 000 deelnemers de vragenlijst online ingevuld.


Het grootste deel van de deelnemers was tussen de 21 en 65 jaar. Waarvan meer dan de helft meer dan 3 keer per jaar naar het theater gaat.


Een ruim aantal geeft aan meteen terug naar het theater te gaan wanneer de overheid daarvoor groen licht geeft. Al zal een deel dit enkel doen wanneer het theater zelf extra voorzorgsmaatregelen neemt, ook al is dat niet meer verplicht door de overheid. Een 25% zal niet meteen naar het theater gaan en toch nog 1 à 2 maand afwachten.


Als we terug naar het theater gaan, dan is dat vooral voor uitgestelde producties. Z’n 22% geeft aan geen nieuwe kaarten te kopen. De gemiddelde bezetting in de theaters is niet van die grootteorde dat we deze daling in cijfer zomaar naast ons moeten neerleggen. De sector zit niet zo ruim in de jas dat het een verlies van 20% aan bezoekers kan veroorloven. Een groot deel verwacht dan weer in de toekomst niet minder uit te geven aan theater en vind zelfs dat een theaterticket duurder mag worden. De meerderheid kan zich verzoenen met een prijsverhoging van 10%.


Een klein aandeel is door de COVID-19 crisis tot het besef gekomen dat theater een verbindende rol kan spelen en dus toch een belangrijke rol heeft in onze maatschappij. Ook het respect voor sommige creative mensen in de sector sinds de lockdown groeit. 4% vindt dan weer dat theater overbodig is.

Over het algemeen, mogen we stellen dat het er nog niet zo slecht uit ziet voor de toekomst van de publiekswerking. Theaters moeten wel inspanningen doen om de veiligheid te garanderen na deze crisis. Dit al dan niet omdat kleine aandeel dat nog niet naar het theater wil komen, toch te overtuigen.


De gemiddelde bezettingsgraad in onze theaters is niet van die grootteorde dat we de daling van bepaalde cijfers zomaar naast ons moeten neerleggen. De sector zit niet zo "ruim in de jas" dat het een verlies van 10 tot 20% aan bezoekers kan veroorloven.


Ontdek de resultaten 👇
headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0