Jambon geeft het Fakkeltheater een keiharde tackle, stad Antwerpen helpt ze niet recht

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) wil de gesubsidieerde contracten voor acht socioculturele organisaties stopzetten eind dit jaar. Zo zouden ze het geld voor gesubsidieerde contractuelen (Gesco’s) in 2021 volledig kwijt geraken. Jambon schakelt hier onverwacht veel sneller dan voorzien, er was namelijk een overgangsperiode afgesproken tot 2023.


Bij de slachtoffers zit o.a. het Fakkeltheater, goed voor 75.000 bezoekers per jaar en 3 podia in het hartje van Antwerpen. Het gaat om zo’n 150.000 euro per jaar voor het Fakkeltheater. Met dat bedrag is het mogelijk om met een klein team de hele werking te organiseren. Maar ook om de faciliteiten te onderhouden en betaalbaar aan te bieden aan professionele én niet-professionele theatermakers.


Ondanks het tekort aan (betaalbare) podiumplaatsen in Antwerpen, sluit de Antwerpse schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) zich aan bij de plannen van haar partij collega Jambon. Ze is daarom dan ook niet van plan om geld vrij te maken voor het Fakkeltheater. Dat laat ze via haar woordvoerster weten:


“In het meerjarenplan en het bijbehorend budget zijn geen middelen voorzien ter compensatie van het recent stopzetten van Vlaamse subsidiëring van gesco’s voor Elcker-ik of het Fakkeltheater. Een gesco is een Vlaams statuut dat uitdovend is, daar zijn lokaal geen middelen voor voorzien.”headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0