Jong en oud vieren 80-jarige Jo De Meyere

Tachtig jaar werd Jo De Meyere. En hij had gedacht die verjaardag in alle stilte te beleven. Maar dat was dan buiten de ploeg van ‘40-45’ gerekend. Het volledige musicalteam bracht hem gisteravond een warme hulde, compleet met fanfare, bloemen en taart.


“Er gebeurt iets heel uitzonderlijks in mijn leven”, snikte de geliefde acteur. “Natuurlijk heb ik het nu moeilijk. Ik merk dat iedereen mij graag ziet. Maar ik zie ook de jeugd zie en treedt met hen op. Ik voel de warmte maar ook de vergankelijkheid. Maar het is ook prachtig en uniek. Dit moment blijf ik de rest van mijn leven meedragen en ik zal er altijd met veel warmte aan terugdenken!” Aldus Jo De Meyere.


Jo De Meyere heeft een indrukwekkend parcours afgelegd en denkt nog niet aan stoppen.


De Meyere is naast een zeer actief theateracteur, eveneens aanwezig in de rolverdeling van tientallen televisieseries en langspeelfilms. Voor zijn oeuvre ontving hij op 2 maart 2013 tijdens het gala van de Vlaamse Televisie Sterren 2012 de Carrièreprijs. Hij ontving de prijs niet op het gala zelf, dat werd opgenomen in Hasselt, maar op de bühne van de Schouwburg van Boom, waar hij net het toneelstuk Achter de wolken had gespeeld samen met Chris Lomme. Zij had twee jaar eerder dezelfde carrièreprijs ontvangen en mocht hem nu het beeldje overhandigen. De Meyere toonde zich zeer teleurgesteld in de VRT, die geen enkele aandacht aan hem besteedde. Hij werkte decennialang doelbewust niet voor VTM, maar koos voor de BRT, BRTN en VRT. Het stak hem daarom, dat er na zo veel jaren trouwe dienst "zelfs geen bedankje afkon". Hij trad 10 jaar op voor Tinnen Pot (cabaret) en 11 jaar voor het Nederlands Toneel Gent.

Op televisie is hij zeer frequent te zien in series, niet alleen in België, maar ook in Nederland. In Nederland is hij vooral bekend geworden door de rol van Erik Odekerke die hij speelde in de KRO-serie Dagboek van een herdershond. Het verkrijgen van die rol berustte op louter toeval. De Meyere had niets om handen en de acteur die men op het oog had liet verstek gaan. Toen herinnerde iemand zich De Meyere. In 1985 speelde hij de ruwe, gewelddadige boer Speeltie in Hard labeur.

Op latere leeftijd speelde hij lange tijd de rol van rijkswachter John Nauwelaerts: eerst in de serie Heterdaad als adjudant-chef, later in Flikken, waar hij vanaf reeks 5 zijn intrede maakt als commissaris van het team. Na zes jaar hield hij het voor gezien, omdat hij aanvoelde dat hij op de automatische piloot acteerde en het creatieve gevoel verdween. Hij speelde tevens in diverse films en in 2008 speelde hij ook mee in de musical Daens als bisschop Stillemans. In 1996 sprak hij de stem in van de dorpeling in de eerste voorshow van Villa Volta. De Meyere is blij dat hij van acteren kan leven; hij realiseert zich terdege dat het voor vele collega's in het vak sappelen is. Volgens De Meyere staat 70% van de acteurs "aan de dop".


Musical


In 2008 speelde hij mee in Daens, waarin hij de rol van bisschop Stillemans vertolkte.In 2014 was Jo de Meyere een van de spelers in de musical '14-'18, als generaal. Dit spektakel van Studio 100 ging door de Mechelse Nekkerhal.


En vandaag deelt De Meyere de rol van verzetsstrijder Leon met Herbert Flack in de spektakel musical 40-45 van studio 100 dat 7 oktober in première ging in het studio 100 pop up theater in puurs.

headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0