Koninklijk conservatorium Brussel bundelt de krachten voor jubileumvoorstelling

Het conservatorium viert dit jaar hun 25-jarig bestaan en dat laten ze niet zomaar passeren. Ze slaan de handen in mekaar met enkele interessante partners om zo tot een uniek project te komen.


De School of Arts gaat een samenwerking aan met de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en brengen zo de musical “The Story van Sacco & Vanzetti” van Frank Van Laecke en Dirk Brossé op de planken.

Een verhaal dat bijna een eeuw geleden tot leven kwam en nog altijd heel actueel is. Een verhaal over corruptie waar de onschuld niet bewezen kon worden dus de schuld dan maar als bewezen werd aangegeven.


RITCS


Het Conservatorium is niet het enige luik van de Schools of Arts van de Erasmusschool Brussel dat zijn jubileum viert dit jaar. De afdeling podiumtechnieken van RITCS bestaat dit jaar ook 20 jaar. Scenografie, belichting en klankontwerp zijn een cruciaal onderdeel voor musical en dat zal deze afdeling voor zijn rekening nemen.


Zij hebben 7 studenten geselecteerd van het derde jaar, die zich volop op dit project gaan smijten. Hierbij worden ze uiteraard geassisteerd door de docenten en een team van de overige derdejaarsstudenten die hun mee helpen in het volbrengen van een succesvolle voorstelling.


Harry Cole, vakhoofd podiumtechnieken: “Wij leiden jonge mensen op tot creatieve technische maker, geen uitvoerende. Dit is een uitstekende kans voor deze mensen om die ervaring op te doen.”

De afdeling podiumtechnieken zijn recent verhuisd naar hetzelfde gebouw als het conservatorium wat de samenwerking nog vlotter doet lopen. In 2020 zal deze groep volledig naar daar verhuizen zodat er een nog betere coördinatie kan zijn in de toekomst.


DE MUZIEK


Yves Segers, kapelmeester van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen van Defensie zorgt voor de muzikale noot. Hij zal ervoor zorgen dat er een live orkest aanwezig is tijdens de voorstellingen. De muzikanten zullen niet verstopt zitten in de orkestbak, maar effectief een plekje toegeëigend krijgen live on stage. Dat wil concreet zeggen dat er tussen de 40-50 muzikanten mee op scène zullen zitten tijdens de show.


De samenwerking tussen Yves en Lulu is ontstaan toen Yves haar vorig jaar opbelde naar aanleiding van het 60 jarig bestaan van Dirk Brossé (Belgisch componist). Yves wou graag “Sacco en Vanzetti” brengen en is zo de puzzel beginnen leggen samen met Lulu, die zelf nog op zoek was naar een goede productie. De puzzel was snel gelegd volgens Lulu en Yves.


Oorspronkelijk was er voor dit stuk muziek geschreven die bedoeld was voor een symfonisch orkest. De muziekkapel is een harmonieorkest dus daar zit nu de uitdaging om de muziek te transcriberen. Dominique van Harenberg zal deze omzetting voor zijn rekening nemen met ondersteuning van Defensie.


“Sacco en Vanzetti was de eerste musical die ik gehoord heb als kind. Het was de eerste cd die ik ooit gekocht heb met men spaarcentjes. Een cd kan je niet grijsdraaien maar toch heb ik dat gedaan. “ zegt Yves trots

Yves werkt al een 10-tal jaren samen met het conservatorium Brussel waar hij zelf ook doceert. Hij leid ook een project waar ze elk jaar audities doen onder de studenten voor een klassiek instrument. De winnaar mag soleren in een professioneel orkest wat een uitgelezen professionele kans is.


Pietro Ramman zal de muziek tijdens de repetities op zich nemen aangezien er moeilijk elke keer met het volledig orkest geoefend kan worden. Dat wil wel zeggen dat hij deze keer niet de begeleiding tijdens de show zal doen.


Op de vraag of hij het dan niet erg vindt dat hij niet mee kan doen antwoordde Pietro: “ Er gaat toch 1 song zijn waar ik meedoe.” Yves bevestigde dadelijk dat Pietro daarvoor zeker een plekje gaat krijgen.


CONSERVATORIUM


De opleiding Musical is de laatste jaren enorm gegroeid. Ze zitten aan een 50-tal studenten wat toch wel een maximum is om de familiale sfeer te kunnen behouden. Het is dan ook de enige opleiding in ons land.

Het huidige academiejaar is zo gemodelleerd dit jaar dat er een cross-over is tussen 2e, 3e en 4e jaar om samen aan de voorstelling te werken zodat het productioneel kan voorbereid worden.


“Want uiteraard moet er ook nog gewoon les gegeven worden.” volgens Lulu Aertgeerts

Enkele van hun studenten zijn ook al internationaal aan het werk of nog in de running voor een internationale rol en dat is toch wel iets om fier op te zijn dat de studenten ook in andere talen hun mannetje/vrouwtje kunnen staan.

Kathleen Coessens, Directrice Koninklijk Conservatorium: “Ons Conservatorium is zich internationaal voortdurend aan het profileren. De afdeling geeft toonmomenten met onze beste studenten in bijvoorbeeld Berlijn. Ondertussen al voor de derde keer en het was van de eerste keer al: Brussel moet terug uitgenodigd worden. Dat bevestigd toch dat we het goed doen.“


DE CAST


Niet enkel de laatstejaarsstudenten mogen dit keer mee doen in deze prachtige jubileumviering. In totaal zullen er zo een 35 studenten op het podium verschijnen. Een combinatie van 3e en 4e jaar studenten.


“De mannen zijn niet zo dik gezaaid in het vierde jaar, dus ik ben er enkele gaan plukken uit het derde jaar” Aldus Lulu Aertgeerts, opleidingshoofd Musical, die ook deze keer weer de regie op zich mag nemen.

De vier hoofdrolspelers werden vandaag voorgesteld:

Nicola Sacco zal gespeeld worden door Bjarne Verschueren. Nando Tilkin mag de rol van Bartolomeo Vanzetti op zich nemen. Maud Hanssens zal de rol vertolken van Rosa Sacco. En Lander Van Nuffel mag de slechterik in het verhaal spelen, namelijk procureur Katzmann.


Andere rollen: Wout Sels als Rechter Thayer, Jens Sauviller als Salsedo, Stijn Proesmans als Advocaat Moore, Tessy Torfs en Romy Cleophas als Louise Pelser, Marie-Maxence De Rouck en Lize Verhille als Cesarine Rossi, Matthias Fleurackers als Dante, Jens Broes als Conolly, Andres Vercoutere als Levangie en Bob Rasschaert als Stewart.

Bjarne en Nando lieten alvast een stukje zang horen. Apart zeer sterke stemmen maar samen geven ze ook een enorm mooie klank weer. Luistert u zelf maar even mee naar het niveau van dit opkomende talent.

DE LOCATIE


Hier speel Zinnema een belangrijke rol. Zij zorgen voor een mooie ruimte waar ook de plaats is om de grote groep muzikanten op scène te zetten. En volgens Lulu is het ook belangrijk dat Brussel een antwoord biedt op Antwerpen op vlak van Musical.


Lulu: “Brussel heeft de meeste nationaliteiten op Dubai na, dus je kan hier een heel groot publiek aantrekken. Zinnema is groot en technisch sterk dus we zijn zeer blij dat we kunnen samenwerken met hun.”

HET VERHAAL


“the story of Sacco & Vanzetti” gaat over een rechtszaak in de Verenigde Staten waarbij twee Italiaanse gastarbeiders ten onrechte beschuldigd worden van een dubbele moord. De procureur weet een racistische getuige te vinden die onder ede verklaart Vanzetti te herkennen.


Het proces wordt gevoerd onder massale mediabelangstelling en de twee Italianen krijgen steun uit alle hoeken van de wereld. Tijdens de rechtszaak herzien enkele getuigen hun verklaring ten nadele van Sacco en Vanzetti. De jury acht Sacco en Vanzetti schuldig aan roof en moord en zij worden veroordeeld tot de elektrische stoel.


VOORSTELLINGEN


Op 8 mei gaat deze jubileumvoorstelling in première en laat dat nu ook net de dag zijn dat de 75e verjaardag van de bevrijding van de 2e wereldoorlog gevierd wordt. Allemaal jubileumvieringen die de krachten bundelen, dat kan alleen maar een geweldige voorstelling worden.


8 mei 2020 om 20.00 uur

9 mei 2020 om 20.00 uur (15.00 uur in optie)

10 mei 2020 om 15.00 uur (20.00 uur in optie)


Tickets zijn te verkrijgen vanaf 14 februari 2020 (misschien een leuk valentijnscadeautje?) voor amper 8 euro per ticket.


Locatie

Zinnema, Veeweydestraat 20-24, 1070 AnderlechtCreatives

Regie: Lulu Aertgeerts

Choreografie: Adam Solya

Muzikale Leiding: Yves Segers

Repetenten: Pietro Ramman en Florejan Verschueren

Scenografie, belichting en klankontwerp: studenten podiumtechnieken RITCS onder leiding van Saskia Louwaard en Jan Van Driessche

Kostuum: Hilde Colaers
headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0