Kristalhelder: “Chateau Cupido” vijf sterren

Maandenlang heeft Vlaanderen uitgekeken naar het eerste theaterstuk met chouchous Gert Verhulst, James Cooke en Karen Damen. De drie kanonnen trokken voor het eerst samen het theater in om “Chateau Cupido”, een stuk van de hand van Gert Verhulst, op de mensheid los te laten. Het eerste weekend hebben ze inmiddels achter de rug en het mag duidelijk zijn dat het geduld van de mensen meer dan beloond wordt.

We beginnen met het einde van het artikel, namelijk de beoordeling. Wat ons betreft is de vraag immers kristalhelder: als “Chateau Cupido” geen vijf sterren krijgt, welk stuk dan nog wel? Dat het stuk van producent Uitgezonderd een co-productie is met Studio 100 is al meteen duidelijk als het doek voor het eerst opent. Zo doet de chalet in de Ardennen meteen denken aan de chalet die Gert en co in de studio neerpootten voor de afleveringen van Samson & Gert Winterpret. Na nog geen tien minuten weet je al wat je voor de rest van de avond mag verwachten, een heerlijk theateravondje met veel grappen, grollen en doldwaasheid. De toespelingen op Samson & Gert, de geaardheid van James Cooke, K3 en dergelijke zijn amper op één hand te tellen geweest. Dit is het soort theater waarvoor je met plezier de deur nog eens uitkomt: geen diepzinnige teksten of saaie monologen, maar gewoon alle dagdagelijkse zorgen en stress even vergeten en languit genieten van twee keer 50 minuten van je stoel te liggen van het lachen. Zelfs bij de acteurs onderling kan er al eens een grapje of een verspreking af, wat de ander dan weer met een kwinkslag oplost. Heerlijk!

Als het van ons zou afhangen, stond hier een ellenlange tekst over de inhoud van het stuk, maar om niet al te veel verhaallijnen prijs te geven beperken we ons even tot deze alinea. Gert neemt in het stuk de rol van Jack Fox voor zijn rekening. Een artiestennaam voor een man die eigenlijk gewoon als Jan Devos geboren werd, maar door zijn vrouw en haar vader het gezicht is van tv-zender TV3. Daar presenteert hij nu al dertig jaar Het Rad Van Avontuur, waar hij de bevallige Betty Scharrelmans (een rol van Karen Damen) tegen het lijf loopt. Niet meteen het grootste licht dat ooit deelnam aan zijn show en dat is ook duidelijk als hij haar uitnodigt in zijn chalet in de Ardennen. De reden is dan ook heel gemakkelijk te vinden, een weekendje de bloemetjes buiten zetten zonder pottenkijkers. Zonder pottenkijkers inderdaad, want buurman Alain (gespeeld door James Cooke) is toch op vakantie naar Tenerife. Of dat dacht Jack immers, want Alain blijkt gewoon in zijn chalet te zitten waar hij op een avontuurtje zint met een zekere Eddy (Gert De Schepper). De ene belooft de andere te zwijgen en case closed. Maar dan komen beide scheve schaatsen op dezelfde gladde ijspiste terecht. Of wat dacht u?

Wie wilt weten hoe dit stuk afloopt en wie er al dan niet nog uit één of andere – ingemaakte – kast komt gekropen, surft best eens naar de website www.uitgezonderd.be Gert, James en Karen maken er immers nog tot 19 februari het mooie weer. Op 7 en 8 maart verhuist de chalet tot slot nog twee dagen naar Capitole Gent.


Bekijk dinsdagavond 21 januari de REPO reportage van het rode loper event

of beluister nu al de eerste podcast van REPO met Gert Verhulst: https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ

foto: © Tom Bergs

headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0