Noodfonds cultuur enkel voor reeds gesubsidieerde organisaties

Een noodfonds van 200 miljoen euro dat de Vlaamse regering eerder aankondigde klinkt goed, maar dat fonds dient om de schade te vergoeden van verschillende sectoren. Ook de sierteelt zal gebruik kunnen maken van dit fonds, net zoals sport- en jeugdorganisaties, verduidelijkte minister-president Jambon tijdens een digitale commissie. Tenslotte stipte Jambon aan dat enkel gesubsidieerde organisaties in aanmerking komen voor het noodfonds, en de timing blijft onduidelijk.


Het is dus afwachten hoeveel geld uiteindelijk naar cultuur zal gaan. De "zelfredzame" theaterhuizen en de vele freelancers in de sector zullen geen gebruik kunnen maken van het noodfonds.


Servaas Lecompte is coördinator van de belangenvereniging ArtistsUnited: "Dit is alleen voor gesubsidieerde instellingen, jammer dat de meest kwetsbaren uit de boot zullen vallen."

Maar er zijn wel degelijk steunmaatregelen, voor niet gesubsidieerde cultuurwerkers. Zo kan de cultuursector gebruik maken van de hinderpremie van 4.000 euro, wanneer een vzw geen inkomsten meer heeft. Als het gaat om een omzetverlies kan ook een compensatiepremie van 3.000 euro worden aangevraagd.


Theater- en andere huizen zullen wellicht niet als eerste mogen heropenen bij een versoepeling van de maatregelen. Zelfs wanneer een duidelijke datum wordt gegeven moet alles opnieuw worden opgestart. De meeste theaterhuizen hopen deze zomer terug te kunnen opstarten, zodat de deuren open kunnen in september.

headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0