Over de veiligheidsraad: "Wij vroegen respect en we kregen 5 centiemen"

Op social media verduidelijkt Stany Crets wat de crisiscel cultuur eerder deze week had gevraagd aan de bevoegde minister Jambon en wat het vandaag kreeg of beter gezegd niet kreeg.


Wat heeft de nationale veiligheidsraad beslist voor onze cultuursector?

We mogen weer naar een publiek van 200 mensen binnen en 400 mensen buiten.

1) Laat ons hopen dat het dan nog even goed weer blijft. 2) Daar zijn we op dit moment bijzonder weinig mee vooruit.


Ik leg het even simpel uit waarom we daar niet blij mee kunnen en mogen zijn. Omdat we dat niet vroegen namelijk. Wij vroegen respect en we kregen 5 centiemen. Oké. (kuch)

We vroegen in grove lijnen dit :

a) Een perspectief. Een gezond, redelijk en logisch kader om binnen te werken. b) Werkbaarheid naar de toekomst. Een vooruitzicht om weer te kunnen produceren. c) Geen absolute cijfers wat betreft publieksaantallen, maar logischerwijs afhankelijk van de grootte van de zaal.


En kregen we dat? In de verste verte niet.

We kregen een haastig ingepakt pakje met een stervend musje in dat stierf onderweg naar huis. We kregen een wegenkaart waarop in het rood met dikke stift de weg naar het riet was aangeduid. Vervolgens bood men ons een kluitje aan.

En hop, bye, bye, zwaai, zwaai, lieve cultuurkindjes. En dat terwijl we eventjes in de waan waren dat wij, loze vissertjes, stevig in onze leren laarsjes stonden… Minister Jambon zelf namelijk benadrukte na ons overleg met zijn kabinet dat wij een sector waren die veilig kon en wou werken.

Cijfers toonden aan dat er 0 (nul) besmettingen waren in de sector. Virologen bevestigden dat onze vragen redelijk en dus uitvoerbaar waren. Gouverneurs steunden ons onvoorwaardelijk omdat er nog wat goed te maken was.

Waar liep het dan mis?

Geen idee. Iemand voerde waarschijnlijk het allerhoogste woord aan de vergadertafel. Iemand met bijzonder veel kennis van zaken. Niet met kennis van zaken over de podiumsector, nee, iemand met kennis van zaken over, ja, over wat eigenlijk… over virussen en epidemies en de relatie tot een theaterpubliek waarschijnlijk. Die thesis is vast ooit geschreven.

Die iemand met het allerhoogste woord zei : “Allemaal goed en wel met die eisen, maar als het misloopt? Ik zou toch maar oppassen.”

Iemand anders, met een burgemeesterssherp aan misschien, riep snel : “Niet ingaan op die eisen. Vroeg of laat heb ik de bonen gefret.”

Iemand anders ging in de verdediging : “Jamaar, de experts, de politiek en de sector steunen dit verhaal.”

Nog een dapper iemand zei : “Ja, eigenlijk is het wel een haalbare kaart.”

En toen zei er nog iemand : “Oké dan, dat is afgeklopt, de cultuursector zal blij zijn. Wie neemt nu die duivelse verantwoordelijkheid?”

Men keek rond. Iedereen dook onder tafel. Behalve één iemand. “Ik wil de verantwoordelijkheid wel nemen.” sprak hij/zij dapper.

Hij/zij die het allerhoogste woord eerder had gevoerd keek streng en onverbiddelijk. “Had ik niet gezegd “Ik zou toch maar oppassen?””

Snel ging de vinger weer naar beneden. De dappere glimlachte beschaamd. En toen ging de bel. Jochei.

Er werd opgelucht adem gehaald.

“Weet je wat?”, riep er nog snel iemand terwijl hij zijn jas aandeed. “We zeggen dat ze “binnenkort” versoepelingen krijgen en uitzonderingsregels. Vanaf 1/9. Ik zeg maar iets.” “Ja, ja, topidee !”, juichten ze. “Die sector is zo beleefd dat ze zullen zeggen dat het toch een hele stap voorwaarts is.”

Wel… Neen. Die leugen krijgen we niet over onze lippen. Geef ons ons publiek terug. Geef ons een gelijkwaardige behandeling. Er is geen enkele reden waarom dat niet zou gebeuren. Geen enkele. Ik herhaal : geen enkele. Het is heel simpel. Behandel ons met respect. Geen versoepeling? Geef ons dan steun en een datum! Een opstartdatum is nodig. Als we geen datum hebben hapert de tax shelter, de financiers aarzelen, de banken treuzelen. Put your money where your mouth is. Wij bloeden langzaam dood.

Groetjes vanuit het riet.

headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0