Steunpakket voor artiesten en technici uit de cultuursector Afgewezen

De Kamer gaf groen licht aan nieuwe maatregelen die de financiële gevolgen van de coronacrisis zouden moeten beperken. Zo krijgt de zorgsector bijvoorbeeld 400 miljoen euro extra. Een steunpakket voor de cultuursector, haalde het niet.


Afgewezen Steunpakket voor artiesten en technici uit de cultuursector


Om de zwaar getroffen cultuur- en evenementensector te steunen, werkten Ecolo-Groen en de PS een voorstel uit. Kunstenaars en technici die in 2019 tien prestaties of twintig gepresteerde werkdagen in de cultuursector kunnen aantonen, zouden toegang krijgen tot werkloosheid. De werkloosheidsuitkering vermindert ook niet wanneer er inkomsten zijn uit auteursrechten of naburige rechten. Beide maatregelen zouden geldig zijn tot het einde van het jaar. De Kamercommissie Sociale Zaken keurde het voorstel goed, maar in de plenaire Kamer drong N-VA-Kamerlid Bjorn Anseeuw aan op extra juridisch advies. Hiervoor werd de nodige steun gevonden bij Open Vld, CD&V en Vlaams Belang. ‘Andere werknemers moeten nog steeds minstens 312 arbeidsdagen bewijzen alvorens zij een werkloosheidsuitkering kunnen ontvangen.


De minimumvoorwaarden voor werknemers in de artistieke sector om in aanmerking te komen voor een werkloosheidsuitkering zullen zodanig worden verlaagd dat vrijwel iedereen er aanspraak op zal kunnen maken, dit kan niet de bedoeling zijn’, vindt Anseeuw. Groenen en socialisten zijn niet te spreken over de demarche en spreken van 'een vertragingsmanouevre'. Er is afgesproken dat Kamervoorzitter Patrick Dewael bij de Raad van State zal aandringen op een snel advies. Bedoeling zou zijn om alsnog voor het zomerreces over de tekst te kunnen stemmen.
headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0