't Strand van Sint-Anneke: een zonnige, zomerse komedie op het gezelligste strand van Antwerpen

Exact 1 maand voor de première van dit komisch stuk, werd de cast voorgesteld van ’t Strand van Sint-Anneke. De cast nam de pers mee op de waterbus vanaf het Steenplein om zo een ritje te maken naar de gezellige Club Cabane op linkeroever.Daar wachtten regisseur Jeroen Maes en Frank Aernout van productiehuis het Achterland iedereen op met een zonnig welkom. Zonniger dan het weer zelf want het geplande potje petanque met de cast viel letterlijk in het water door de regen. De zonnecrème en slippers blijven dus nog even in de kast tot de voorstellingen van start gaan. De acteurs hebben intussen nog enkele weken om aan hun summerproof-body te werken.


Frank Aernhout: “We hadden gehoopt op een typische Belgische zomerdag en dat is fantastisch gelukt. Als je juist klaarstaat met uw frigobox en strandstoel: dan regent het. En als ge binnen zit met een wafel of ne sangria: dan gaat de zon weer schijnen. “


Maar dat weerhield Jeroen Maes er niet van om met heel veel trots het verhaal en de cast voor te stellen. Ook al moest hij zijn stem wel een beetje stretchen in volume om boven de regen uit te komen die op dat moment met bakken uit de lucht op de strandtent viel. Dit is de 4e zomerproductie van het Achterland en de 4e keer geschreven en geregisseerd door Jeroen.


Frank Aernhout: “We dachten er een deurenkomedie van te maken maar dat is niet gelukt met al die strandkotjes dus hebben we er iets anders van gemaakt.”

In ’t Strand van Sint-Anneke, maken we kennis met een hecht groepje vrienden die in de zomer elke dag terug te vinden zijn op het strand. Ieder heeft zo zijn eigen vast plekje op het strand, tot ze op een dag verrast worden door een mysterieuze bink met een imposant lichaam (Henny Seroeyen) waarvan niemand weet wat hij daar komt doen en een jonge dame met Turkse roots (Nayat Sari) die plots hun stukje strand komt inpalmen. Wie zijn die mensen die plots het rustige leven van onze vriendenkring op “de Plage” komen verstoren? Of zorgen ze net voor een “frisse” bries ?


De vorige stukken van Jeroen Maes waren telkens gebaseerd op trekpleisters in Antwerpen. Met ’t strand van Sint-Anneke doet hij er nog een schepje (zand) bovenop. Hij probeert zijn scenario’s en personages ook steeds zo dicht mogelijk tegen de waarheid te brengen van hoe het er echt op die locatie aan toe gaat.


“Ik ben hier een terraske komen doen op het strand van Sint-Anneke en mensen komen observeren. Dat geeft mij veel inspiratie. Het moeten menselijk herkenbare figuren zijn. Ik vind het geslaagd als de mensen zeggen: Ik ken zo iemand in mijn omgeving!”


Jeroen heeft echt een cast uitgezocht waar de rollen letterlijk op hun lijf geschreven stonden en van zodra ze “ja” zeiden op de vraag of ze wouden meedoen, heeft hij zijn personages verder ontwikkeld. Elke acteur heeft zo al wat karaktertrekken van de personages en maakten zo het plaatje compleet voor Jeroen.


De joviale Louise wordt gespeeld door Myriam Bronzwaar en zij ziet alvast waarom Jeroen haar voor deze rol wou, maar nam toch de nodige leuke voorbereiding voor haar rol.

“Ik ben net 2 weken naar Kreta geweest! Ik heb daar een brochure meegepakt en dan ben ik alles vanbuiten beginnen leren en langzaamaan kruipt het personage wel in me. Ik ben zelf ook iemand die heel enthousiast en leergierig is en de mensen graag entertaint, dus je moet Wiske niet zo ver zoeken, ze zit al in mij.”


Voor Peter Van De Velde is het personage van de autoritaire Arman (de man van Louise), een leuke afwisseling tussen musical 40-45 nog dit jaar, volgend jaar musical Daens en tussendoor nog opnames voor de 2e film van de Nachtwacht en uiteraard nog verder zijn rol in Thuis opnemen.

“Dat vind ik zo fijn aan mijn vak, dat ik zowel komedie als musical mag doen. Het is soms wel heftig, de tijd vinden om uw rol te leren is niet altijd makkelijk. Allemaal leuk, want ik besef heel goed dat ik een luxeprobleem heb. Het is door de variatie van rollen en genres dat ik als acteur wakker blijf. Spelen voor camera is anders dan acteren voor komedie, timing is cruciaal: je hebt een lach of je hebt em niet. “Luc Caals ziet een leuke uitdaging in zijn rol van Maurice, de flamboyante kapper die bijna met pensioen is maar de mensen nog graag entertaint:

“Ik ga nu naar men 67 en dan kies ik dingen waar ik volledig achter sta. Ik mag hier een heel tof figuurtje neerzetten door zijn bewegingen en spreken als coiffeur Maurice, misschien een beetje naar het cliché toe, maar wel een gezellige persoon. “Het Achterland heeft hier gezorgd voor een leuke cast met jonge talenten en vaste waarden uit de business. Voor Henny Seroeyen is dit zijn theater-debuut.

“ Ik ben een beetje maagd hierin. Maar ik voel me wel op mijn gemak en word goed begeleid. Het is een hele andere manier van werken. Op camera kan er altijd wel iets opnieuw gedaan worden, op een podium, en plein publique, moet het meteen juist zijn. “Moeke Simonneke, gespeeld door Janine Bischops, heeft haar handen vol met haar rebelse kleinzoon Tobias. Zij voedt hem op en ontfermt zich over hem ook al blijkt dat niet altijd even simpel. Hoewel Simonneke tijdens de voorstelling vooral oog had voor onze mysterieuze spierbundel i.p.v. haar kleinzoon.Kenny Verelst vliegt met veel plezier tussen Aladdin en repetities voor ‘t Strand van Sint-Anneke. Hij vertolkt de rol van de rebelse Tobias. Het is de eerste keer dat Kenny puur in een toneelstuk meedoet. Tot nu toe deed hij voornamelijk musical.

“Ik had deze rol helemaal niet zien aankomen. Vorig jaar heb ik auditie gedaan voor Sinksenfoor. Daar was ik toen niet geselecteerd. Maar nu kreeg ik een paar maand geleden telefoon met de vraag of ik geïnteresseerd was in deze rol. Ik was heel vereerd en blij dat ze nog aan mij dachten uiteraard. Ik ga deze uitdaging heel graag aan.”
Ook voor Nayat is het een leuke afwisseling. Haar passie is vooral muziek. Ze is leerkracht muzikale opvoeding en heeft voornamelijk musical gedaan, je kent haar misschien nog van in de musical “Mixed Kebap”.

“Het is de eerste keer dat ik puur komedie ga spelen van begin tot eind zonder veel gezang, dat is wel spannend.”Ben jij ook benieuwd naar de strandperikelen van deze gezellige bende? Vanaf 28 juni tot en met 18 augustus kan je deze zomerse komedie gaan bekijken in de Rode Zaal in het Fakkeltheater.


Trek je strandslippers aan en zet zeker je zonnebril af, zodat je alles goed kan volgen en al dat schoons niet mist!

Tickets: https://hetachterland.be/de volledige cast van 't Strand van Sint-Anneke

de cast samen met het productie-team van Het Achterland

Foto's: Stijn Vandeput

Recente blogposts

Alles weergeven
headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0