Theater voor Rode Neuzen Dag

Rode Neuzen Dag schakelt een versnelling hoger en daar doet Marino Nevejans (16) maar al te graag aan mee. Hij had het niet makkelijk. Marino zorgt al van zijn 7 jaar voor zichzelf en ook op school ging het moeilijk.Gelukkig vond hij een positieve kracht in theater, muziek en kunst. Die kracht wil hij nu doorgeven aan andere jongeren. Hij deelt zijn verhaal in een theatervoorstelling. Marino speelt 58 voorstellingen in scholen over heel Vlaanderen. Hij hoopt zo 15.000 euro in te zamelen voor Rode Neuzen Dag.


Zijn verhaal


Marino is 15 en een KOPP - kind. Dat wil zeggen dat hij zorgt voor een ouder met psychische moeilijkheden of een verslavingsprobleem. Marino groeide op in een gebroken gezin en moest heel snel volwassen worden. Hij draagt de zorg voor zijn mama mee op de schouders.


Toen ik klein was, heeft mijn papa ons mishandeld. Mama besloot daarom te vertrekken, samen met mij. Ze heeft vier jaar voor ons gevochten, want er volgden heel veel rechtszaken.  En daarvan is ze ziek geworden, ze werd manisch depressief. Dat weegt zwaar op haar én op mij, want ik zie hoeveel ze voor mij doet. Ze werkt eraan, maar ik ben heel snel zelfstandig moeten worden.

Ik ben op internaat terechtgekomen en daar vond ik een thuis. Maar voor het weekend was er geen oplossing. Ik kon nergens naartoe. Ik ben mijn verhaal beginnen vertellen aan opvoedsters op het internaat en aan andere mensen. En dan is er een gastgezin gevonden dat ervoor zorgde dat ik vrijdagavond ergens thuis kon komen, dat ik eten had. Dat valt heel goed mee: die mensen zijn er voor mij.


'Zelf zit ik ook in een moeilijke situatie en ik dacht: nu moet ik me laten horen met mijn verhaal én ik kan er anderen mee helpen.'

Het komt wel goed met mijn mama. Ze struikelt soms nog en ze wordt dan geregeld voor een tijdje opgenomen. Dan zeg ik: ik ben er voor jou en je moet nu tijd nemen om voor jezelf te zorgen. Ik red me wel. Als zij zich beter voelt, voel ik mij ook beter.


Toen ik over de campagne van Rode Neuzen Dag hoorde, wilde ik zelf ook in actie schieten. Het werd tijd om ook andere jongeren te helpen met mijn verhaal. Ik heb daarin zowat iedereen rond mij meegetrokken. We hebben samen heel veel acties gedaan: we verkochten Rode Neuzen, organiseerden volksspelen, speelden straattheater, hebben speeches gegeven om mensen bewust te maken van het probleem. En al die acties hebben bijna 2000 euro opgebracht voor Rode Neuzen Dag. Dat geld zal gebruikt worden om jongeren te helpen en hun problemen te helpen oplossen. En dat vind ik zalig.


Bron: Rode Neuzen Dag

Recente blogposts

Alles weergeven
headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0