Vlaams Belang en cultuur; eigen producties eerst

Er moet een actief cultuurbeleid gevoerd worden. Voor een gezond sociaal weefsel is een rijk en gevarieerd cultuuraanbod immers noodzakelijk. Participatie in het culturele leven stimuleert de cohesie binnen de ge- meenschap.

Het Vlaams Belang bepleit in de eerste plaats een meer doorzichtige subsidiëring. Financiële ondersteuning moet alleszins veel meer dan nu het geval is, afhankelijk gemaakt worden van het aantal bezoekers dat een cultureel initiatief aantrekt. Elke geïnvesteerde euro in cultuur moet direct of indirect een maatschappelijke meerwaarde creë- ren. Die kan ook liggen binnen domeinen als educatie, sociale cohesie, recreatie of toerisme. Zo staat te lezen in het standpunten dossier van Vlaams Belang. We zetten de belangrijkste op een rijtje.


Eigen productie eerst

Vlaamse producties moeten voorrang krijgen op de vaak dure internationale producties.Vlaams belang is er van overtuigd dat er voldoende creativiteit in Vlaanderen is die op zijn beurt onze maatschappij kan versterken en een breed draagvlak heeft. In de subsidievoorwaarden voor koren en orkesten moet vastgelegd worden dat ze ook aandacht moeten besteden aan werken uit het Nederlandse taalgebied. Culturele centra moeten prioritair inzetten op producties van bij ons. Hoe waardevol andere culturen ook zijn, ze mogen nooit onze Vlaamse cultuur overheersen of verdringen.


Breed publiek

Cultuursubsidies mogen niet dienen voor de zelfbediening van een zelfverklaarde cultuurelite die zich bezig houdt met experimentele projecten waar slechts zijzelf in geïnteresseerd is, maar moeten kunst stimuleren die de interesse wekt van brede lagen van de bevolking. Aankomend talent wensen wij ten volle te ondersteunen. Dat gebeurt door het ter beschikking stellen van tentoonstellingsruimtes, ateliers en cultuurzalen en deze privé initiatieven te ondersteunen.

Alleen zo kunnen we cultuur betaalbaar maken voor iedereen, voor het grote publiek.


Cultuur is duur Cultuur is duur en bij onze Noorderburen staat men veel verder inzake cultuurparticipatie. Via een abonnementsformule van 15 euro per maand kan men in Nederland van alle vormen van cultuur genieten via een ruime selectie van theater- en dansvoorstellingen, concerten, films en expo’s. Iets dat zeker in Vlaanderen ook moet kunnen.

Dit allemaal staat er te lezen in hun partijprogramma, of dit nog allemaal zal doorgevoerd worden, zal moeten blijken de komende weken. Lees ook ons artikel over de standpunten van andere partijen: https://www.boanews.be/post/kies-dossier-welke-partij-maakt-van-theater-geen-bijzaak?fbclid=IwAR3t0JM68VIDVRaLyKBT6K5v8oFPTO8RfzyLETwd4WTKxELzXrhvPV-agBA

headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0