VRT moet besparen dat zal de hele sector jobs kosten

De afgelopen dagen is er een eerste analyse gemaakt van de begrotingscijfers van de nieuwe Vlaamse regering. Cultuur en theater kreeg al een domper op de feestvreugde: lees ons artikel: Vlaamse producties krijgen geen kansen


“De besparing die de regering ons oplegt, loopt op tot 44 miljoen euro in 2024”, zegt VRT-woordvoerder Bob Vermeir. 

Volgens de begrotingscijfers die de Vlaamse regering eerder verspreidde, moet de VRT volgend jaar 2,4 miljoen euro besparen en loopt de besparing daarna jaarlijks op tot 12 miljoen euro in 2024. Maar er is meer: door onder andere de niet-indexering van de dotatie, de kosten van inflatie en de vergrijzingskosten (zoals anciënniteitsverhogingen) loopt de totale besparing op tot 44 miljoen euro in 2024.


De VRT is bezorgd over de impact op de begrotingscijfers op de VRT, de mediasector en bij uitbreiding de hele creatieve sector in Vlaanderen en België. Dat er dus jobs zullen sneuvelen in de sector is hoogstwaarschijnlijk. Niet alleen bij VRT maar ook bij productiehuizen die programma's maken. De besparingen zullen ook te voelen zijn bij projecten die de VRT ondersteund zoals sponsoring van theater, live shows en optredens.


We hebben tijd nodig om die cijfers grondiger te bestuderen. Met die analyse gaan we in overleg met het kabinet van de minister van Media, met de Vlaamse regering en het Vlaams parlement. Constructief, zoals altijd,” klinkt het bij de VRT.

De VRT moet al twaalf jaar besparen. Sinds de eerste besparingen van de VRT in 2007 hebben meer dan 600 personeelsleden de VRT moeten verlaten. Daarbovenop zijn er miljoenen bespaard in de dotatie. Jaar na jaar is hier al heel zwaar ingegrepen.
headersite.jpg
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • https://open.spotify.com/show/5VCEngNwtgHUReCVxpEESQ
  • Twitter
  • livepng
headersite.jpg

© 2021 theaternieuws.be by popehouse

Winkelwagen0